bullet journal метод

Що таке Bullet Journal?

Bullet Journal-це система швидких і структурованих записів в блокноті, які допомагають розбити цілі на етапи і досягти їх за короткий проміжок часу.

Кожен етап легко відстежується завдяки трекерам, авторським колекціям, регулярному аналізу та усвідомленості ведення планера.

 

Швидкі записи - це мова, якою написаний буллет джорнал. Вони допомагають фіксувати та організовувати наші думки у вигляді живих списків витрачаючи менше тексту без втрати сенсу.

Придумав, описав і просуває bullet journal метод з 2013 року веб-дизайнер з США Райдер Керролл (Ryder Carroll). За 7 років ця система буллет джорнал знайшла більше мільйона шанувальників по всьому світу. Про методику написали топові видання, такі як Wall Street JournalBloombergBBCForbesLifehacker та інші. Для прикладу, в Instagram по хештегу #bulletjournal більше 5.9 млн записів і популярність постійно зростає.

І ось чому.

 

Виписуючи всі думки в блокнот по системі буллет журнал, ви концентруєтеся на найголовнішому у Вашому житті, відкидаючи все непотрібне. Чітка і проста система упорядкування цих записів допоможе розвантажити ваш мозок від рутини та зробити відчутний ривок.

Це як вдихнути повні груди свіжого повітря, після важкого робочого дня і видихнути від почуття завершеності справ.

Спробуйте, і ваше життя розділитися на ДО, де ви завантажені рутинної, а кожен день як "День бабака", і після, — де ви живете усвідомленої, продуктивної і яскравим життям.

 

Переглянути канцелярію для BuJo

 

Кому підійде система Bullet Journal?

  • Цілеспрямованим людям, хто планує кожен свій крок.
  • Творчим особистостям, хто любить малювати.
  • Школярам або студентам для навчання.
  • Буквально кожному, хто любить вести записи в блокнот.

 

ключи bullet journal

Ключі та індекс Буллет Джорнал

Bullet Journal система складається з шести основних блоків:

1. Index — це зміст або покажчик, який допоможе краще орієнтуватися в блокноті. Для цього сторінки необхідно пронумерувати або купити щоденник з уже пронумерованими сторінками. Заповнюємо цей розділ у міру заповнення щоденника.

 

Тобі буде цікаво!
У статті «Які Bullet Journal позначення використовуються в щоденнику» описала, що таке «Швидкі записи» та як використовувати цю методику. 

 

2. Щоденник майбутнього (future log) — плани на рік. Цей розділ допомагає не тримати зайві думки в голові, а виписати їх і подивитися на своє життя глобально. Наприклад на цих сторінках пишемо плани, цілі, події, які чекають вас в найближчий рік.

 

3. Щомісячник (monthly log) — виписуємо всі числа місяця в стовпчик, навпроти чисел переписуємо з щоденника майбутньої події та заходи, дати яких точно не зміняться. Наприклад, дні відряджень, дні народження, іспити, заліки.

 

Нижче виписуємо плани та цілі не прив'язані до конкретної дати, які хочемо або потрібно здійснити в цьому місяці. Так в кінці місяця зручно подивитися і проаналізувати, що із запланованого зроблено, а що ні.

Разворот на месяц Bullet Journal

Розворот на місяць Bullet Journal

4. Щоденник (daily log) — кожен день записуємо справи, завдання, думки в форматі швидких записів, щоб розвантажити мозок.

 

5. Кінцевий перегляд думок і завдань — це одна з унікальностей методики. Bullet Journal система допомагає оцінити, що ви зробили за тиждень, місяць або за рік і згадати, що важливого сталося за цей час. Відкриваємо блокнот і аналізуємо наші записи в попередній період з метою визначаємо, що важливо перенести в наступний місяць або тиждень, а що варто викреслити та забути. І так по колу, при заповненні кожного тижня або місяця.

 

6. Авторські колекції Bullet Journal — це списки всього чого завгодно, списки книг, трекери здоров'я, серіали, фільми та все що буде необхідно.

 

Пример коллекции Bullet Journal

Приклад колекції Bullet Journal


Буллет джорнал це справжній блокнот трансформер, який може стати всім, чим ви захочете, наприклад:

  • Списком справ (To Do list);
  • Планувальником;
  • Щоденником;
  • Особистим щоденником;
  • Трекером звичок;
  • Досягненням цілей;
  • Блокнотом для замальовок.

 

⚡️ Фішка системи — тільки ми вирішуємо, як вести bullet journal і які розвороти в ньому будуть. Ви можете створити будь-який щоденник, з будь-якими тематичними блоками під ваші особисті потреби.

Сподіваюся, мені сповна вдалося описати про те, що таке буллет джорнал.

Пропоную ознайомиться, яких помилок варто уникати при переході на цю систему і з чого почати, якщо ви зважилися освоїти BuJo.

 

ТОП 5 помилок при веденні щоденника Bullet Journal

1. Рано кинути заповнювати щоденник.

Автор методології Райдер Керролл рекомендує тестувати систему не менше двох місяців, щоб оцінити її переваги.

Зі свого досвіду скажу, що 1-2 місяців достатньо, щоб повністю освоїти та закріпити практику усвідомленого планування.

 

2. Відсутність усвідомленості у веденні щоденника.

У цьому випадку він просто перетворюється в красиву розмальовку, яка забирає час на заповнення. Основна цінність системи - усвідомлена практика досягнення цілей, регулярний перегляд пріоритетів і цінностей, щоб вас нічого не відволікало від Ваших цілей, а не тих, які потрібні оточуючим.

 

3. Вести понад 5 трекерів одночасно.

Все просто. При великій кількості треккерів втрачається фокус і контроль над тим, що власне ви відстежуєте. Краще сконцентруватися на 2-3 основних звичках і додавати +1 новий трекер на одну нову звичку в місяць. У цьому випадку ви відчуєте відчутну різницю і задоволеність від практики нової звички, а не важкість від заповнення трекера. Bullet Journal трекери - це вірні союзники на шляху до досягнення цілей.

 

Тобі буде цікаво!
У статті «5 причин чому ти захочеш додати в свій Bullet Journal трекер звичок» зібрала ТОП особливостей трекерів з прикладами оформлення. 

 

4. Не робити регулярний перегляд своїх справ і цілей.

Досить часто плани змінюються. Якісь цілі та завдання стають не актуальними та, щоб вони не займали наш мозок відчуттям незавершеності, — вкрай важливо виконувати регулярний перегляд актуальності справ. Сміливо викреслюйте всі неактуальні у Вашому житті завдання або цілі.

 

5. Занадто маленький блокнот і кількість сторінок.

У планері меншого розміру вам просто не вистачить простору для всіх планів, ідей і трекерів, і його доведеться частіше міняти.

Ідеальним буде блокнот в точку формату А5 (15х21 см) на 160 - 210 сторінок. Щоденника з такими характеристиками вистачає на 9 або навіть 12 місяців планування.

Також при виборі щоденника зверніть увагу на щільність сторінок. Якщо ви збираєтеся все підкреслювати маркерами або практикувати леттеринг, то краще вибрати блокнот в точку з щільністю сторінок 120 г/кв.м. Так ваші малюнки не будуть просвічуватися на іншій сторінці.

 

Обрати блокнот для Bullet Journal

 

Як почати вести щоденник Bullet Journal?

Приємний сюрприз. Не потрібно чекати нового року, місяця або понеділка.

 

Для швидкого старту Вам знадобиться блокнот і ручка. Однак, якщо ви хочете перетворити весь процес планування у творчу майстерню, Вам знадобляться лінери, маркери, Декоративні скотчі та стікери.

Починати можна в будь-який момент, відкриваємо порожню сторінку планнера і наповнюємо його своїми ідеями. Буллет журнал це рятівне коло для вашого розуму потопаючого в безліч думок. Допоможіть йому все структурувати та відчуєте полегшення.

 

Якщо від різноманітності асортименту в магазинах канцтоварів у Вас йде обертом голова, і ви хочете вибрати якісні товари, не витративши багато часу на вибір канцелярії — зверніть увагу на готові BuJo Набори. Кожен зможе вибрати свій унікальний набір, який підкреслить ваш унікальний стиль.

 

Переглянути канцелярію

 

Набори я зібрала після того як перепробувала море канцтоварів від різних брендів. Одні мазалися при випадковому дотику, інші довго сохли, а треті передруковувалися на всі сторінки блокнота.

Так я знайшла той ідеальний BuJo набір, яким сама користуюся вже рік і сміливо можу рекомендувати починаючому в буллет джорнал. З такою канцелярією Ваші bullet journal колекції будуть неймовірно красиві, які отримають тисячі лайків в Instagram.

 

Читайте також!
У статті «5 причин чому ти захочеш додати в свій Bullet Journal трекер звичок» зібрала ТОП особливостей трекерів з прикладами оформлення. 

 

Який би набір канцтоварів ви не вибрали для себе, Пропоную зануритися у світ планування яскравого і продуктивного життя разом з BuJoBox вже сьогодні. 🥰