Алгоритм роботи

Який обрати шлях викладання залежить від персональних вподобань і кількості часу, який ти можеш виділити на це заняття. Приблизно як з картиною по номерах, можна обрати різні тактики.

  1. Обирати один колір і викладати лише його по всій площі, щоб мінімізувати пересипання камінців. Такий спосіб зручний, якщо ти плануєш завершити картину за 1-2 рази та маєш достатньо для цього часу. Полотно повністю покрите клеєм і знімаючи захисну плівку з усієї площі, тобі доведеться пристосовуватись, щоб не липнути до основи та не забруднити її.

  2. Інший спосіб — викладати мозаїку невеликими фрагментами. Саме цей спосіб ми рекомендуємо. Такий варіант підійде тим, хто виділяє не так багато часу за один підхід для хобі. Ти одразу будеш бачити готові фрагменти, а процес буде зручнішим та акуратнішим.

 

Що входить до набору і які варіанти діамантової мозаїки існують, читай в статті:
Що потрібно знати про алмазну мозаїку

 

Який алгоритм обрати визначились, переходимо до конкретних кроків 😉

Покрокова інструкція

Тобі знадобиться досить багато простору, тому краще звільнити стіл від зайвого. Якщо ти плануєш викладати камінці фрагментами для зручності можна підготувати також канцелярський ніж та скотч. 

💎 Крок 1: дістань всі елементи набору та вирівняй полотно

Розпакуй алмазну мозаїку і розклади всі необхідні інструменти та матеріали на столі. Полотно можна вирівняти та залишити на день на столі. За цей час воно розрівняється і тобі буде зручніше працювати.

💎 Крок 2: підготуй стилус

Відгорни прозору плівку, що огортає клей та акуратно “зачепи” невелику кількість клею на насадку. Якщо в тебе двосторонній стилус, вдягни з одного боку насадку для одного камінчика, а з іншого боку ширшу, для кількох камінчиків. Набери на обидві насадки невелику кількість клею. 

💎 Крок 3: підготуй фрагмент для роботи 

Якщо ти хочеш працювати над фрагментом, дуже зручно виокремити потрібну площину скотчем, як показано на фото, і з допомогою канцелярського ножа, акуратно відрізати прозору захисну плівку. Так ти підготуєш робочу область, а рука не буде липнути до поверхні.

Якщо ж плануєш викладати камінці по всій картині — відокремлюй частину плівки де працюєш, потім заклеюй назад, і переходь до наступного фрагмента.

💎 Крок 4: підготуй каміння

На білому полі на картині є позначки, яка літера на полотні, якому номеру камінців відповідає. Подивись з яким номером починаєш працювати. Знайди камінці з цим номером серед пакетиків, висип потрібну кількість камінців в лоток. Не варто висипати всі камінці, вони повинні рівномірно в один шар розподілитись в лотку, якщо камінців буде надто багато, тобі буде не зручно. Якщо насиплеш зовсім трохи, тобі ймовірно доведеться їх досипати.

Легенько струси лоток з камінцями, щоб вони перевернулися гранями догори й стали рядочками поміж смужок лотка.

💎 Крок 5: зачепи камінчик стилусом

Стилусом зачепи камінчик в лотку та перенеси на підготовану поверхню на полотні. Легенько притисни, щоб камінчик закріпився на поверхні. Якщо одразу не вийшло прилаштувати камінець на своє місце, його можна трохи посунути стилусом. Для початку можеш потренуватись клеїти по одному камінцю. В місцях де потрібні одиничні стрази.

Великі площини одного кольору зручніше і швидше викладати одразу по декілька камінців. Для цього переверни стилус іншим боком з широкою насадкою, підхопи рядок камінчиків з лотка і так само перенеси на полотно. 

💎 Крок 6: Змінюй кольори

Коли закінчиш працювати з одним кольором, пересип камінці назад у пакет або контейнер з відповідним номером і повтори крок 4. Обери наступний колір згідно з позначками на картині.

Продовжуй з усіма іншими кольорами. Не поспішай, і не вимагай від себе ідеальності з першого разу. Через кілька ітерацій в тебе вийде рівна, блискуча і яскрава мозаїка на полотні. Насолоджуйся процесом, на фоні можна увімкнути улюблену музику, аудіо книгу чи подкаст. На відміну від вишивки, тобі не потрібно в голові тримати порядок дій чи рахувати кількість.

💎 Крок 7: Зафіксуй мозаїку

Після закінчення роботи над картиною або фрагментом притисни каміння руками, або прокатай спеціальним валиком для того, щоб камінці надійно закріпились на поверхні. Якщо камінчики находять один на інший, то після прокатування вони рівномірно розташовуються по поверхні. Картині потрібна одна доба, щоб всі камінці надійно приклеїлися. Тому залиш завершену мозаїку не менше, ніж на добу на горизонтальній поверхні.

За бажанням готовий виріб можна покрити прозорим глянцевим акриловим лаком. Щоб картина зберігала свій зовнішній вигляд якомога довше.

Оформити готову картину можна в рамку для фотографій, звернутися в багетну майстерню чи спеціалізований магазин для виготовлення або придбання рами.

Обирай сюжет, який тобі найбільше до вподоби та спробуй створити свій перший шедевр 😉

У розділ з алмазною мозаїкою